ПИСМО

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г -Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

 

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

 

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

 

Решението на Министерския съвет за обявяване на първи февруари за ден за почит на жертвите на комунизма, речта, която г-н Президентът произнесе на първи февруари 2012 г. и пред мемориалната стена с техни имена, организирането на посещението на представители на репресираните в Европарламента в Брюксел и други подобни прояви на държавните институции, изразяващи категорично негативно отношение към репресивното тоталитарно комунистическо минало, породи в нас чувство на удовлетвореност.

Ние смятаме, че възможното по-пълно осветляване на престъпленията, извършени през този период от нашата история, ще допринесе съществено за изграждане и утвърждаване на будно гражданско общество в България. Ето защо в този дух, смятаме за полезно и необходимо да направим следните предложения:

 

А ТЕ, НА ПЪРВО ВРЕМЕ, СПОРЕД НАС СА:

1. С Ваше съдействие пред медиите, особено Държавните, да отделят в програмните си рубрики повече място и време за разкриване и огласяване истината за престъпленията на тоталитарния режим и народната борба срещу него, включително въоръжената съпротива на горяните.

2. Учредяване на специален фонд от финансови средства за издаване или преиздаване на книги, вестници, списания, филми и други (интернет, фейсбук, сайтове) на творци от репресираните, техните близки и всички други, занимаващи се с темата за репресиите, тяхното разпространение и рекламиране.

3. Продължаване действието на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресираните лица и неговото усъвършенстване с наше участие за справедливо приключване.

4. Комисия, създадена със съдействието на Президента и Правителството да се заеме с проучване лобните места и гробове на „безследно изчезналите”, убитите без съд и присъда български граждани от тоталитарния режим, без оглед на вяра, етнос, политически убеждения, пол и възраст, но доказано политически причини, за да се поставят, там, или на други публични места, паметни знаци с техните имена и образи за пример и поука пред бъдните поколения. Като най-знаковите и особено показателните случаи да бъдат посмъртно наградени с разумно подходящи за личността им чин, звание или почетен патронаж и наименование на публични места, учреждения и институции.

5. Същата комисия или Инициативен комитет да проучи и състави Национален книжовен СБОРНИК с имената на всички репресирани български граждани, само с име, родно място, рождена и смъртна дата и претърпяна вид репресия. Осъдените от т.нар. „Народен съд” да бъдат в отделен Сборник.

6. Съвсем необходимо е, по Ваше решение и нареждане Министерството на образованието и просветата да въведе в учебните програми на СОУ и Университетите (по собствено решение) изучаването на периода на тоталитарната власт, отразена в много вече издадени книги на темата за репресиите, терора и безправието в периода 1944 г. до 1989 г. и въоръжената съпротива срещу тях.

За целта един научен колектив от експерти да състави и издаде учебници, обобщаващи по подходящ начин, позоваващи се на тези трагични събития.

Готови сме в подкрепа на това и ние да предложим от средите си група от наши ерудирани представители.

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕМИЕР,

Настоящето наше изложение е, както се казва, само „върхът на айсберга” от неотложни дейности, които вече 22 години чакат своето решение. В другите страни от Източна Европа със сходна на България съдба, в повечето случаи са отдавна решени.

Парадоксално е, да сме единствената страна в ЕС, която все още търпи ПОЧТИ ПОЛОВИН ВЕК ОТ ИСТОРИЯТА СИ ДА Е ПОД ТЪМНОТО ПОКРИВАЛО НА ПОТУЛВАНЕТО И… ЗАБРАВАТА !…

Горещо се надяваме, че досегашното каменно равнодушие по тези въпроси, ще има своя край именно чрез вас

 

Съюз на репресираните от комунистическия терор

Съюз на репресираните от комунизма „Памет”

Съюз на репресираните в България

Съюз „Истина”

ПП Съюз на репресираните след 9.9.1944 г.

ПП Български Демократически Форум

Бъдете първият коментирал "ПИСМО"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.