Биокапсула ще пази астронавтите от слънчевата радиация

НАСА изобрети животоспасяваща нанокапсула

Звучи като научна фантастика, но не е. Д-р Дейвид Лофтус от НАСА е изобретил уникална биокапсула, съставена от въглеродни нанотръбички. Тя се имплантира подкожно, където се активира и периодично освобождава нужните за пациента дози лекарства.

Ще попитате защо подобна разработка се прави от НАСА? Защото се оказва много важна за полетите на човека в Космоса. Едно пътуване от Земята до Марс например трае около 2-3 години. През този период могат да възникват сериозни здравословни проблеми, свързани с радиационното космическо лъчение. Съществува риск от увреждане на костния мозък, разрушаване на имунната система и др.

Оказва се, че уникалните нанокапсули могат да помогнат. Имплантирани в човешкото тяло, те ще диагностицират и проследяват основните жизнени функции и параметри на кръвта. При отклонение от нормалните стойности, биокапсулите ще освобождават лекарства, които автоматично ще подобряват здравословното състояние на астронавтите.

Според д-р Лофтус смъртоносни болести като диабет, рак, хемофилия и др. могат да бъдат успешно лекувани с помощта на подобни нанокапсули. „Така например биокапсула с панкреасни клетки (може и синтетични), ще регулира кръвната захар и нивото на инсулина при диабетици.“, твърди ученият. Лекарството ще се разпръсква автономно от биокапсулата в нужната доза, в зависимост от кръвната захар на пациента.

При раково болните също могат да се приложат капсули с химиотерапевтици, като бъдат директно имплантирани в туморите, което ще предпази организма от неселективно натрупване на лекарства, водещо до многобройни странични ефекти.

През 2012–2013 г. ще преминат тестовете върху животни. Ако са успешни, ще започне тестване и върху хора. Естествено, очаква се първите носители на нанокапсули да бъдат астронавтите.

Имплантиране на самоосвобождаващи се дози лекарства – не е ли това начало на една нова мини революция в науката?

Дай Боже да е успешна!

Бъдете първият коментирал "Биокапсула ще пази астронавтите от слънчевата радиация"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.