В бъдеще – без кръвни групи

Всеки ден милиони хора по света се нуждаят от кръвопреливане, което обаче крие риск от заразяване с инфекции от донора.

Проф. Търнър от Единбургския университет и неговият екип намериха решение на този проблем”, като изобретиха синтетична кръв от стволови клетки. Предимството е, че новата кръв ще бъде чиста, незаразена с вируси на СПИН, хепатит, човешката форма на болестта „луда крава” и др.

За експерименталните изследвания се използват възрастни стволови клетки от костен мозък и ембрионални стволови клетки, които след размножаване в лабораторни условия се диференцират в червени кръвни клетки.

Проф. Търнър мечтае да създаде кръв от нулева кръвна група с отрицателен резус фактор, тъй като е универсална и може да бъде преливана на всеки човек без опасност да бъде отхвърлена от реципиента.

Любопитно е това, че теоретично само от един подходящ ембрион (на 4–5 дни) може да се синтезира кръв за една цяла нация, твърдят учените.

Интересно е и дали новата кръв ще предпази човека и от някои наследствени заболявания?

Но търсенията и въображенията на учените не спират до тук. По-радикално решение дават учените от университета в Есекс – те казват, че могат да разработят изцяло изкуствена алтернатива на кръвта (включваща хемоглобин, пакетиран в синтетични клетъчни структури), която да изпълнява същите ключови функции както кръвта и да бъде безопасна за пациенти от всички кръвни групи. Т.е. кръвни групи вече няма да има.

А това е предизвикателство не само за науката, но и за човечеството като цяло.

Ако има алтернатива на кръвта, какъв ще бъде еволюционният път на човека? И какви ще са проекциите на това откритие в обществото?

Защото в цялата човешка история и до днес има религии и идеологии, които поставят расата над всичко. А расата е по кръв. Която в бъдеще ще бъде еднаква за всички!

Защото кръвта е и белег за роднинство и родовост, и в същото време е пораждала толкова много конфликти. И само Христос я надмогна в историята като рече, че тези, които слушат Словото Му – те са Му братя и сестри. Тогава? Според тълкувателя на религиозните доктрини Ваклуш Толев откритието, че няма да има кръвни групи, означава, че „няма да има кръвно роднинство брат и сестра, а душевно родство – събожник” Според него това ще е белег на цяла една нова Духовна вълна и човечеството поема по Пътя на Мъдростта. „Науката се бори с миналото, за да освободи сили за бъдещето”, убеден е Ваклуш Толев.

Бъдете първият коментирал "В бъдеще – без кръвни групи"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.