Юлия Генова е на 42 години. По професия инженер. Щастливо омъжена и майка на пет деца – три момичета и две момчета близнаци. Член e на БДФ от 1998 г. и е пета във варненската листа на коалиция ДСБ-БДФ. С нея разговаряме за демографската криза в с България и политиката на БДФ по отношение на нея.

Да повярваме в собствените си сили

Интервю с Юлия Генова

Юлия Генова е на 42 години. По професия инженер. Щастливо омъжена и майка на пет деца – три момичета и две момчета близнаци. Член e на БДФ от 1998 г. и е пета във варненската листа на коалиция ДСБ-БДФ. С нея разговаряме за демографската криза в с България и политиката на БДФ по отношение на нея.
Юлия Генова със своя съпруг и петте им деца
Юлия Генова със своя съпруг и петте им деца

Кое е това, което те доведе в партия като БДФ?

През 1989 г. като студент в Технически университет Варна се оказах във водовъртежа на студентските протести. Още тогава осъзнах, че отговорната гражданска позиция е да участвам в процесите, а не просто да ги констатирам. В БДФ ме привлече идеологията й, в която са заложени ценностите на демокрацията, родолюбието, антикомунизма. Без крайности или фанатично отричане БДФ даваше една отговорна преценка на миналото. Особено ме впечатли фактът, че за БДФ човекът е ценността – човекът като личност, която поема и носи отговорности. Затова съм и кандидат от листите на БДФ, защото мисля, че е време политиката за децата да се промени. Нужна е по-активна защита на правата им, промяна в учебните програми, която да акцентира върху изграждането им като личности. Нужна е и пълна деинституционализация – децата трябва да бъдат изведени от социалните домове.

Финансова ли е причината днес българките да не раждат?

Да, но донякъде. Когато се роди третото ни дете, се наложи двамата със съпруга ми да потърсим изход. Променихме нещата, увеличихме възможностите си. Начини винаги има! Ако си активен, ако не се страхуваш, не хленчиш и не чакаш някой друг да ти реши проблемите. В България от десетилетия се шири един всеобщ песимизъм. Според мен той се корени в това, че не вярваме в собствените си сили, а чакаме само на държавата.

Да, държавата трябва да има ясна политика в това отношение – да стимулира раждането и отглеждането на децата. Майките трябва да имат социална защита – това е национално-отговорната позиция за БДФ. Но отвъд това, по-важно е родителите да имат добра работа и доходи, за да могат да си позволят да отглеждат децата си сами.

Как гледаш на тезата за домашното образование?

Училището е необходимо. Първо, защото трябва децата да се социализират. Второ, в едно общество училището трябва да създава базата от знания, върху които стъпва нацията – така се градят стабилни основи. Не смятам, че родителите в общия случай са в състояние да отчетат всички фактори на заобикалящата ги среда, за да дадат адекватно образование на децата си. И тука идва отговорността на тези държавни институции, които определят какво и защо да се учи в училище. Нещо, за което имаме изградени ясни позиции. В учебните програми има доста пропуски и неадекватности и те трябва да се коригират!

На какво ги учите децата си?

Да бъдат отговорни личности. Стараем се да намалим конформистките нагласи в тях, като ги подкрепяме да имат свое мнение и да развият чувство на собствено достойнство. Учим ги, че целта не оправдава средствата.

Как го правите?

Общуваме много с децата. Стараем се да се отнасяме към тях с уважение. Даваме им толкова свобода, колкото могат да понесат за възрастта си. Никога не поемаме техните задължения и не ги предпазваме на всяка цена от неприятности. Помагаме им, но първо те трябва да са извървели своята част от пътя при решаването на даден проблем. Например никога не съм писала домашни с децата си – това си е тяхна отговорност. Проверявам какво са направили, но само по тяхна молба и преценка. Винаги питам дали са готови за училище и как е минал денят им. Ако имат лош резултат, заедно търсим причините. Оставям ги да грешат в допустими граници и после поправяме грешките. Така се научават, че тяхното образование, а и след това изборите в живота им, са тяхна отговорност, а родителят просто ги подкрепя.

Гордеете ли се с децата си?

Много! Най-голямата ни дъщеря завърши с отличие Първа езикова гимназия – Варна и е първокурсничка в УНСС. Втората ни дъщеря е 11 клас на същата гимназия и взема стипендия за успех. Най-малката ни дъщеря, освен че е отличничка, свири на пиано и печели награди в музикални конкурси за деца. Надявам се, че ще се справим с възпитанието и на двете ни момчета!

Оптимист ли си за бъдещето на България?

Да, разбира се! Защо иначе бих родила 5 деца. Програмата, която предлагаме в коалиция ДСБ-БДФ, не е просто антикризисна. Тези три стъпки в посока РАБОТА, ДОХОДИ, СИГУРНОСТ, ще доведат до една устойчивост за бъдещето и просперитет на обществото! За мен всеки отговорен родител трябва да гласува с бюлетина №27!

Интервюто взе Ива Христова

Check Also

Теменужка Христова Петрова

Изключително обаятелна, тя определено има талант да убеждава хората и да ги мотивира и води в името на каузи. А каква по-голяма кауза от бъдещето на България? Девизът й е: „Достойнство, морал, обич и преданост към България.”

Вашият коментар