четвъртък , 13 юни 2024

Български демократически форум: Електронното гласуване ще върне представителността на изборите

e-vote

Един от големите дефекти на изборния процес в България в последните години е ниската представителност на избраните органи. А електронното гласуване е сигурна стъпка напред към решаването на проблема, се казва в позиция на партия Български демократически форум (БДФ).

От политическата сила припомнят, че на последните пет вотове в страната само веднъж активността на гражданите е прехвърлила 50% – на изборите за парламент през 2013 г., когато 3 632 953 души или 51,3% от правоспособните българи са упражнили правото си на глас. Актуалните Народно събрание, президент и вицепрезидент, както и мнозинството от кметовете и общинските съвети у нас обаче са избрани, след като по-малко от половината имащи право на глас сънародници отиват до урните. Това говори за тежка криза на представителността на институциите, които, макар и законно избрани, не са припознати от по-голямата част от населението на страната като легитимни, категорични са от БДФ.

Партията определя като основна причина за ниската избирателна активност огромното разочарование от българската политика като цяло, натрупвано с десетки години на сгрешени стратегии и планове, неизпълнени обещания, клиентелизъм и корупция. Наред с това обаче има и чисто технически причини много българи да не стигат до урните, посочват от Български демократически форум. Проблемите са най-вече в чужбина, където близо 2 милиона избиратели са изправени пред пътувания, свързани с големи разходи, и чакане на огромни опашки пред избирателните секции, смятат от БДФ.

От политическата сила са уверени, че въвеждането на електронно гласуване ще улесни емигрантите, които ще получат възможност да участват в избори и допитвания от домашния си компютър. Така ще се повиши и тяхната мотивация да участват в определянето на политическата съдба на България.

Затова от БДФ призовават за категорична подкрепа с „Да“ на референдума за електронния вот, който ще се проведе на 25 октомври заедно с местните избори. Основен принцип на демократичното управление е неговата колкото се може по-голяма представителност, а тя е постижима само с висока избирателна активност. Компютърното гласуване със сигурност ще накара повече хора да участват в изборите, а подобен шанс не бива да бъде пропускан, апелират още от партията.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Check Also

Позиция на ПП Български демократически форум

Днес  25.04.2019 г. ПП Български демократически форум (БДФ) сключи политическо споразумение с ПП ГЕРБ за ...