Политически доклад на председателя на партията Жаклин Толева

Жаклин Толева пред ХІ-ия конгрес на БДФ

ХI конгрес на Българския демократически форум

(със съкращения)

Жаклин Толева пред ХІ-ия конгрес на БДФСкъпи съидейници,

Днес е един голям християнски празник – Лазаровден. Денят на възкресението на Лазар, когато се каза: Лазаре, стани, излез и тръгвай! Някак си като символика приемам точно на днешния ден БДФ да направи XI си конгрес с идеята да върви напред. Днес приключва вторият мандат от отговорността, която поех като председател на БДФ, заедно с колегите от Централното ръководство. Период на отговорност не само за нас от ЦР, но и за всички вас. Преди две години членовете на БДФ ни гласувахте голямо доверие и ни оказахте една голяма подкрепа на висотата на предизвикателствата пред нас – а именно в идеята да възродим Българския демократически форум като партия на националните идеали, на националните традиции – истинската, автентична дясна антикомунистическа партия. И ние употребихме цялата тази сила, която вие ни дадохте, тази подкрепа и това доверие, подчинявайки го именно на тази основна кауза. И се посветихме на това със сърце и душа, с мисъл и действия, с време и личен ресурс.

БДФ всъщност е една голяма партия. В момента може да не е многочислена, но тя е партия с много история. Партия, която знае да води битки в най-трудните моменти и която успява да управлява своите победи с уважение към другите партньори. Разбира се, имахме и грешки, като всички останали, но ние винаги сме знаели какво е фундаментално. А именно – да защитаваме нашите принципи и да отчитаме това, което обществото очаква от нас по всяко време. Това е оста на нашата работа – хората и идеите, които могат да подобрят живота им, достойното битие на българските граждани. Нашата кауза е животът в България да донесе повече сигурност, да гарантира устойчиви публични услуги и условия за по-голям просперитет.

От миналия конгрес през декември 2012 г. до днес ние работихме много. Тогава отчетохме, че сме посветили две години на задачата да направим генерационната промяна, да актуализираме възгледите на партията си, да реновираме и съживим нейните структури, да върнем образа на БДФ и да се легитимираме пред обществеността. Сега, за периода от миналия до днешния конгрес, може би най-характерното, което можем да определим в работата на БДФ, беше политическият диалог и партньорство, утвърждаването на името и образа на БДФ в политическите нива.

За изминалия период ЦР на БДФ бе водено от идеята, че за да участва ползотворно в политическия диалог, ще се стреми към знакови партньорства с политически последствия, които надхвърлят рамката на конкретните избори. Защото единственият начин в политиката да се върне нещо загубено, е чрез взаимодействие на всички, които го искат обратно. Едно от най-важните неща при избори, освен кадровия ресурс, с който разполагаме, е и коалиционната политика. За да се конфигурират онези рационални коалиции, които ще бъдат достатъчно адекватни на високите бариери. В политическата практика има два типа коалиции – adhoc, т.е. „за случая“, и другите са „за принципа“. Първият вид коалиция се налага като необходимост за решаването на конкретен казус, тя е със съображение за конкретна цел. Втората е с принципен партньор – тя е закрепена от принцип, ценност, възглед; налага се от същността, а не от случайната необходимост. Устойчивостта ѝ зависи от това в каква степен политическият партньор е реален или е само имитативен в това, което предявява да бъде, и в каква степен е представителен, каква е социалната му база, влияние върху каква част от обществото може да упражнява. С оглед на тези преценки за изминалия период от две години ние

участвахме два пъти в парламентарни предизборни битки – в коалиция с ДСБ и след това в КП „Десните“.

Коалицията с ДСБ

Може би няма нужда да се задълбочаваме върху необходимостта да бъде сключена коалиция през 2013 г. и решението тази коалиция да бъде с ДСБ. И макар че бяхме разочаровани от това, че малко не ни достигна като процент, за да минем бариерата, но констатацията след изборите беше, че тази коалиция отвори врати на БДФ и за легитимация в медиите, и за даване по-голяма стойност на партията в очите на останалите участници на политическата сцена. Участвахме с кандидати във всички листи, издигнати от коалицията. Имахме водач на листа в Пловдив-окръг в лицето на г-н Георги Иванов – председател на БДФ гр. Пловдив. Имахме почти навсякъде второ място в листите. Аз като председател също участвах в предизборната битка.

След приключването на тези избори започна диалог, поведен от наша страна с новия председател на ДСБ. Тъй като целите ни са общи, а посоката една и съща, ние се надявахме да продължи това сътрудничество. Тогава по преценка на Националния съвет на БДФ ние предложихме да бъдем основателите на едно ядро в дясно. Защото винаги сме твърдели, че основната цел трябва да бъде обединение на дясномислещия политически елит и съответно на неговия избирател. Нашето предложение обаче не беше възприето. Свидетели сме на това, че ДСБ тръгнаха в друга посока, намериха други партньори. Макар че фактически отказ не дойде. Аз и колегите от ЦР на БДФ сме провели разговори с лидерите на петте партии в Реформаторския блок (РБ). Всички поотделно твърдяха, че трябва да сме заедно, след което не последва официално решение.

С това искам да кажа и нещо друго. Ние не можем да бъдем упрекнати, че сме разбили десния избирател впоследствие и че не сме проявили конструктивност и готовност за компромиси. Но нямаше да е проява на здрав разум, ако бяхме оставили действията си да зависят именно от такива обстоятелства, върху които тъй или иначе се оказа, че не можем да упражним позитивно въздействие. Затова през 2014 г. – в началото на юни, повече не можехме да чакаме решението на РБ и предприехме действия за подготовка за следващите избори.

КП „Десните“

През юли 2014 г. Националният съвет на БДФ даде мандат на ръководството на партията да преговаря и да работи за създаване на автентична дясна коалиция. Решението бе прието с пълно единодушие. До него се стигна, след като БДФ изчака почти година РБ да отговори на искането ни за присъединяване. Националният съвет мотивира решението си за създаването на нова дясна коалиция след обстоен анализ на политическата обстановка в България и на състоянието на българската десница, която с годините постепенно бе обезличена и обезсилена. Знаете, че в началото РБ категорично се отказа от дясното ситуиране в пространството и дори като терминология и т.н. Централна тема на дискусията преди година бе именно липсата на достатъчна представителност на дясната политическа идея и ограниченият избор на десния избирател. За формирането на дясна алтернатива ЦР на БДФ получи мандат и да се обърне с предложение за единодействие към вече доказали се десни политически субекти. Това бяха колегите от ПП „Единна народна партия“ и с ПП „Синьо единство“. Последните впоследствие обаче, след извънредните парламентарни избори през 2014 г., се оттеглиха от коалицията, защото развиват една друга теза – че всички партии в дясно трябва да се саморазпуснат и да се учреди наново една голяма единствена дясна партия.

В коалиция „Десните“ сме представени в Национален съвет в лицето на председателя и заместник-председателя на БДФ, г-н Алеко Христов като председател на Централната контролно-ревизионна комисия и г-н Борислав Златков – едно от младите попълнения в партията ни. Явихме се на избори и резултатът не беше никак добър по редица причини. От една страна да се очаква висок резултат само месец след формиране на коалицията е наистина нереалистично. От друга страна в хода на анализа, който направихме – имаше доста хора, които са асоциирали „Десните“ с РБ. Ще цитирам г-н Дянко Марков, който на предишния Национален съвет изрече старата максима, според която една победена нация има бъдеще, но една отсъстваща нация няма бъдеще. Отнесено към участието на БДФ в изборите – да, наистина, беше по-добре да участваме, макар и с недостатъчно задоволителен резултат, отколкото изобщо да не се явим, защото тогава наистина нямаше да имаме бъдеще.

Това, което ни предстои, е да изработим на този конгрес една Пътна карта на БДФ за 2015 г., която е година на местните избори. Ние няма да сме съсредоточени единствено върху местните избори 2015, но без съмнение те ще изконсумират голяма част от нашите усилия. Защото са част от голямата задача – да направим възможното да участваме в управлението на страната. За благото на всички. Ние ще отстояваме това, в което вярваме. Това е, което аз лично разбирам под „правене на политика“ – отстояване с цел, с аргументи, с диалог и със законност. Така че, съидейници, с вас ще правим политика и затова имаме нужда от всеки един от вас. Повече от всякога. Ние се гордеем с вас и аз искам публично да призная тук вашата всеотдайност, жертвеност и сила, за да го има БДФ!

България има нужда от повече БДФ !

Благодаря ви!

Бъдете първият коментирал "Политически доклад на председателя на партията Жаклин Толева"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.