Белене – място на паметта

Изказвания на г-жа Жаклин Толева и г-н Дянко Марков от името на БДФ

belene1Жаклин Толева:

 „Уважаема г-жо Цачева,

Дами и господа! Скъпи оцелели страдалци, които днес сте тук!

Днес не е само ден, в който отдаваме почит на жертвите на една зловеща идеология и един зловещ режим! Днес не е само ден, в който поднасяме поклон на жертвите на концлагера Белене.

Днес ние сме тук, за да заявим истината. За да заявим, че винаги ще я пазим и ще я казваме на висок глас. За да заявим, че тази истина ще предадем и на следващите поколения. Истината, че никоя идеология не може да оправдае насилието над човека. От името на БДФ, една политическа среда, която е дала значителни жертви през комунистическия режим, поднасям дълбок поклон пред всички страдалци и благодарност за тяхната устойчивост по време на репресиите! За тяхната точна преценка на тази идеология и отричането й! За това, че не са се подали на внушения и страхове! Дълбок поклон!

Позволите ми да дам думата на един от емблематичните политически затворници – обществения деятел, бивш народен представител и член на БДФ г-н Дянко Марков!“

 

belene3Дянко Марков:

„Уважаеми гости, сестри и братя на истината, на непреклонността пред насилието, на свободата, на бъдещето на Отечеството!

Пет поколения представители на нашето Отечество са днес тук. Заедно с нас са и хората, които се присъединиха към съдбата на нашия народ, за да отстояват истината, справедливостта и бъдещето не само за нашето Отечество, но и бъдещето на човечеството. Защото това, което беше изживяно, не бива да се повтаря!

Аз говоря в момента не само от името на тези пет поколения българи и чуждестранни гости, които са днес тук, на това свещено място! Заедно с мен говори и армията на мъртвите, чиито души са сега над нас, и които благославят нашето събрание, нашата воля за битка за бъдещето на доброто на човечеството. Не само на нашия народ!

Лагерите на мъченичеството, лагерите на насилията, лагерите на комунизма са на най-безчовечната система в историята на света. Това, което се изживя обаче с тази епоха, всъщност беше победа на доброто над безчовечността, над злото, над насилието, над лъжата. Защото то беше подготовката за бъдещото разбирателство между хората. Комунистите, наред с всички злини, които ни причиниха, събраха на едно място земеделци, анархисти, легионери, офицери, какви ли не хора, които не мислеха като тях! И направиха сплотеността им в името на истината, на свободата, на разбирателството, на бъдещето.“

Бъдете първият коментирал "Белене – място на паметта"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.